Nu är det ljus igen

Min röst har börjat komma tillbaka. Det firar jag med att ha inskaffat lite ny mysik som jag kan tralla med i.

Jack Johnson - Better Toghether. (Klickar du på länken så hittar du även andra låtar med Jack Johnson)
Tom McRae - You Cut Her Hair (Tyvärr går det inte att ladda ner låten här men lysna kan man iaf)

Igår kväll julpyntade jag lite. Lite sparsamt så där. Förra året var ett lamphaveriår. En klassiker är ju att hänga upp julgransbelysningen för att sedan inse att en eller flera lampor är trasiga. Det problemet har inte jag eftersom min gran är ungefär 2 dm hög och därför inte rymmer nån ljusslinga. Däremot insåg jag förra året (efter att ha klättrat och donat att min julstjärna inte fungerade. Att hitta den trasiga lampan i en julgransbelysning är jobbigt, men det är inget emot vad det är om man har en sån där stjärna med en liten ljusslinga intrasslad och fastklämd mellan små guldfärgade kvistar. Jag pillade loss alla lampor och testade dem men utan framgång. Den åkte i soporna. Nu har jag bara en stjärna. En vanlig enkel i metall och EN glödlampa som går att byta på enkelt vis.

Eftersom jag inte själv har gran så straffades jag förra året med jobbets gran. En lampa hade naturligtvis gått sönder. Jag avrådde från att slänga slingan och köpte en ny liten förpackning med lampor. Bytte ut den brända lampan och insåg att naturlagarna hade slutat fungera. En lampa lyste inte alls några lite halvdant och några toklyste! Detta är ungefär det enda jag lärde mig på fysiken/tekniken i skolan. I en seriekopplad slinga antingen lyser alla lampor eller också lyser ingen. Inget mellanting!
Jag fick efter lite (eller egentligen mycket) efterforskningar veta att jag hade köpt en förpackning med lampor för en slinga med ett annat antal lampor så det blev fel i spänningen...eller nåt. Jag är fortfarande ingen elektriker men accepterar detta som ett faktum och lämnar det därhän för att inte samma sak ska hända med min hjärna.

Det tredje ljushaveriet skedde när jag hjälpte syster med den gamla familjeklenoden till julgransslinga. Det är en svart slinga med olikfärgade lampor som har fraktats över de sju haven och tillbaka på den tiden när elektrisitet bara fick användas på julen. Vi testade den i vanlig ordning innan den hängdes i granen men när den sedan var på plats i granen tillsammans med allt annat pynge kände vi en tilltagande lukt av bränt. Vi släckte den och nosade oss igenom hela slingan och bytte ut lamporna som luktade konstigt en effer en. Efter ett tag insåg vi att det inte var lampornas fel utan själva slingan och tog fram den enfärgade reservslingan (förmodligen köpt på Tempo för 10.95 på tiden då det begav sig) ur systers skalmangömma.

image169
Mitt juliga fönster.

image170
Den lilla julfikusen. Med julkaktusen i bakgrunden, som faktiskt blommar!

Kommentarer
Postat av: Fluff

Ser jättefint ut. Lagom juligt. Håller på att stryka julgardiner själv. Och dukar. Och sätter upp slingor. Har kommit på att det är billigare köpa nya slingor på Rusta varje år än att leta trasiga lamnpor. Man slösar bara bort en stund av sitt liv på döda ting som borde få vara döda. Begrav gamla slingan, bara. Ny kostar 50 spänn. Värt det.

2007-12-01 @ 17:06:01
Postat av: Syster

Min nya julgransbelysning är inte alls från Tempo och kostade 10.95! Den är från 90-talet och kostade mer än 10.95. Pappas däremot är från Tempo och om jag inte minns helt fel kostade den 10.95... Och jag hade den, min slinga alltså, i granen innan jag fick ärva den ålderdomliga svarta med färgade lampor. Kul förresten att se min julkaktus barn blomma, nu när mamma kaktus är död.

2007-12-01 @ 17:40:07
URL: http://hannanasen.blogspot.com/
Postat av: Syster (igen)

Tar tillbaka lite... Hans julgransbelysning var mycket riktigt från Tempo men den kostade 59.00 kr.

2007-12-01 @ 17:44:00
Postat av: annapanna

Det heter inte julfikus, utan benajaminfukus. Som alla vet. I alla fall alla som jobbar på Kuríren.
I övrigt var det fint och juligt i ditt fönster.

2007-12-01 @ 23:57:04
Postat av: Monstret

Väldigt fin lägenhet du har! :)

2007-12-02 @ 14:15:06
Postat av: Nina

Fluff: ehrm..då hade vi det här med konsumtionssamhället och nature då...

Systern: Jag använde mig nog av den konstnärliga friheten när jag skrev. Om du tittar igen så hittar du säkert några andra fel också.. Den gamla slingan till exempel har nog bara rest över ett av de stora haven, eller ett par om man räknar att den säkert kom från Kina från början också.

Annapanna: Om man ska vara petig så heter den lilla fikusen på bordet Natasha och är bonsaisläkting till Benjamin och Benjamin (de två stora som står bakom gungstolen) men på julen växer det ut små röda bollar med guldtråd på Natasha och hon byter namn till Julfikus. Tidigare år har det även kommit glitter men hon har blivit lite mer sparsmakad i år. Är nog åldern eller så har hon blivit lat.

Monstret: Tack. Du får hälsa på den nån gång :D Din lägenhet är också som gjord för att göra julmysig.

2007-12-03 @ 15:49:18
URL: http://jagkannina.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0